Przystawki meksykańskie – to musisz zjeść w dobrej meksykańskiej restauracji!

Wizyta w dobrej meksykańskiej restauracji to prawdziwe przeżycie. Aromaty, połączenia smakowe, egzotycznie brzmiące nazwy – wszystko to składa się na świetne doświadczenie!

Wielu Polaków dobrze zna meksykańskie potrawy, ale część z nas ma w tym temacie jeszcze sporo do nadrobienia. Więc od czego zacząć posiłek w restauracji specjalizującej się w kuchni z Meksyku? Oczywiście od przystawek!

Przystawki meksykańskie są równie apetyczne i różnorodne, jak dania główne. Opiszemy, które są warte grzechu i dlaczego cieszą się niesłabnącym powodzeniem w restauracjach na całym świecie.

Przystawki meksykańskie, które są już legendą

Przystawki meksykańskie charakteryzują się niezwykłą oryginalnością i idealnymi kompozycjami aromatów różnych składników i przypraw. 

Przykładem legendarnej przystawki meksykańskiej są z pewnością nachos, czyli odpowiednio przyrządzane chipsy kukurydziane. Podawane zapiekane z serem i z sosem salsa są znakomitą przekąską przed nadejściem głównego dania. My w Loco Taco używamy sera cheddar do zapiekania nachos i podajemy je z serowym sosem. Mniam.

Guacamole, czyli pasta z awokado i dodatków takich jak cebula, czosnek, oliwa, papryka, czy pomidory – każdy ma swój ulubiony przepis – to flagowa przekąska kuchni meksykańskiej. Możesz guacamole jeść z nachosami, lub z frytkami z batatów, albo dodatek do innej ulubionej meksykańskiej potrawy. Guacamole ma niepowtarzalny smak, jest smaczne i zdrowe, bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe i błonnik. My do naszego sztandarowego guacamole dodajemy kolendrę, salsę pomidorową i podajemy je z nachosami.

Chilli con carne to typowa meksykańska potrawa, która także może być, jak w naszym menu, elementem smakowitej zupy meksykańskiej. Z limonkowym kurczakiem, pomidorami, kolendrą i nachosami – ta przystawka jest kompozycją smaków, jakiej nie skosztujesz nigdzie poza lubelskim Loco Taco!

Przystawki, które znajdziesz w menu każdej szanującej się meksykańskiej restauracji

Czym byłaby kuchnia Środkowej Ameryki bez batatów? Słodkie ziemniaki typowe są dla terenów, gdzie klimat tropikalny panuje przez większość roku.

Bataty są słodkie, ale kuchnia meksykańska tym właśnie się charakteryzuje – ciekawymi zestawieniami różnych smaków, połączeniami często dla nas niespotykanymi, wręcz egzotycznymi.

W Loco Taco jako przystawkę proponujemy frytki właśnie z batatów. Są słodsze niż zwykłe frytki – które zresztą też oferujemy – a podajemy je z sosem aioli. Bardzo polecamy, ta przekąska jest sycąca i smaczna.

Oprócz wyżej wymienionych przystawek w menu Loco Taco znajdziesz też sałatkę meksykańską, której składnikami są: fasola, kukurydza, limonkowy kurczak, mango i sos limonkowo – miętowy. No i oczywiście mix sałat. Sałatkę meksykańską podajemy z nachosami.

W Loco Taco zamówisz dania nie tylko dobre, ale pięknie podane i apetycznie wyglądające. Nasz lokal mieści się przy ulicy Marii Składowskiej – Curie 15. Oferujemy też dowóz naszego jedzenia. Serdecznie zapraszamy aktualnych amatorów kuchni meksykańskiej, ale też tych z was, którzy chcą spróbować czegoś innego. 

Kuchnia meksykańska jest połączeniem w nietypowy dla Europejczyków sposób różnych charakterystycznych składników, takich jak kukurydza, fasola, mięso, śmietana, tortille pszeniczne, pomidory, papryczki jalapeňo, awokado, i inne. Właściwe kompozycje tych elementów oraz odpowiedni dobór ziół to specjalność najlepszych lokali z kuchnią meksykańską.

Ciekaw? Zdecyduj się na jedzenie z Loco Taco! Może to początek wielkiej miłości… do meksykańskiego jedzenia 🙂

Scroll to Top